השמיעה שלנו משפיעה עלינו במגוון רחב של תחומים בחיים. רמת השמיעה משפיעה על תחומים כמו איכות התקשורת עם הסובבים אותנו, רכישת שפה, הדימוי והביטחון עצמי שלנו, פיתוח קשרים ומיומנויות חברתיות, מימוש הפוטנציאל הלימודי, ערנות והתמצאות בסביבה, מעורבות בתאונות, מצב נפשי וזוהי רשימה חלקית בלבד.
הנבדק יושב בחדר אטום, כאשר על אוזניו מורכבות אוזניות. בבדיקת סף שמיעה לדיבור (SRT), הנבדק מתבקש לחזור על מילים דו- הברתיות, שעוצמתן הולכת ופוחתת, וזאת על מנת לקבוע מהי העוצמה המינימאלית בה הנבדק מסוגל לחזור על מילים.
בבדיקת הדיסקרימינציה על הנבדק לחזור על רשימת מילים חד-הברתיות, הניתנות לו בעוצמה קבועה ונוחה לו והתוצאות נרשמות באחוזים. בדיקות ספי שמיעה נחלקות לשתי בדיקות - בדיקת סף שמיעה לצלילים טהורים בהולכת אוויר (AC - Air Conduction), בה הנבדק מתבקש לסמן על ידי לחיצה על כפתור או הרמת יד בכל פעם שהוא שומע צפצוף, ובדיקת סף שמיעה לצלילים טהורים בהולכת עצם (BC - Bone Conduction), אשר אותה עושים רק למי שיש ירידה בשמיעה.
בדיקה זו למעשה מתבצעת רק במידה והשמיעה, כפי שנמצא בבדיקת ה- AC, אינה בתחום העליון של הנורמה. מאחורי אוזנו של הנבדק מורכבת אוזניית רטט, שמטרתה לעקוף את מסלול השמיעה הרגיל ולהעביר את הצליל ישירות לעצב השמיעה. בנוסף, מורכבת אוזניה רגילה על האוזן הנגדית. גם כאן, על הנבדק לסמן בכל פעם שהוא שומע צפצוף".
כל חלקי הבדיקה נרשמים על גבי טופס הנקרא אודיוגרמה. זהו התרשים שמקבלים עם תום הבדיקה, ועם התרשים הזה מגיעים לרופא. התרשים הוא ייצוג גרפי של כל התוצאות של בדיקת השמיעה.
האודיוגרמה כוללת גרפים של רמות השמיעה בדציבלים לצלילים בתדירויות שונות. העוצמות של הדציבלים מצויינות על גבי הציר האנכי (0-120) ואילו התדירות (הנמדדת ביחידות הרץ), מצויינת בציר האופקי מהצליל הנמוך (250 הרץ) ועד לגבוה (8000 הרץ).
בכל תדר ניתן לראות מהי העוצמה שבה הגיב הנבדק ברמת הסף (העוצמה הכי חלשה שבה הוא שמע). בנוסף, יש גם טבלה של בדיקות הדיבור ואת אחוזי הבחנת הדיבור (דיסקרימינציה). חשוב לציין כי כל אוזן מיוצגת בנפרד באמצעות סימון אוניברסאלי.
ספי השמיעה לצלילים טהורים בהולכת אוויר (AC) באוזן ימין מסומנים בעיגולים אדומים, ואילו באוזן שמאל מסומנים באיקסים (X) כחולים. ספי השמיעה לצלילים טהורים בהולכת עצם (BC) באוזן ימין מסומנים במשולשים אדומים הפונים ימינה, ואילו באוזן שמאל מסומנים במשולשים כחולים הפונים שמאלה. כמובן שבסוף כל בדיקה יש גם המלצות - האם צריך בדיקת שמיעה חוזרת, האם צריך המשך בירור של רופא או האם יש צורך לבצע גם בדיקות אובייקטיבית.
ישנן כמה דרגות לירידה בשמיעה, וכל אחד יכול להבין מהו מצבו בהתאם למספרים. דרגת הירידה בשמיעה נקבעת על פי ספי השמיעה לצלילים טהורים בהולכת אוויר (AC), והיא מתוארת במילים עפ"י עוצמת הירידה ב- dB HL, לפי החלוקה הבאה:
0-15dB HL (Hearing Level) תחום הנורמה (Normal Hearing)
15-25dB HL ירידה זעירה בשמיעה (Slight Hearing)
25-40dB HL – ירידה קלה (Mild Hearing Loss)
40-55dB HL – ירידה בינונית (Moderate Hearing Loss)
55-70dB HL – ירידה בינונית-חמורה (Moderate-Severe Hearing Loss)
70-90dB HL – ירידה חמורה (Severe Hearing Loss)
90dB HL ומעלה - ירידה עמוקה (Profound Hearing Loss)